Oncologie

Voedingsadvies oncologie

Ik, Renske, ben als diëtiste gespecialiseerd in voedingsadvies bij oncologie. Oncologie heeft al een lange tijd mijn interesse, omdat er op dat gebied veel nieuwe ontwikkelingen zijn. Bij het behandelen van de ziekte speelt voeding steeds vaker een belangrijke rol. Elk jaar volg ik daarom scholingen om up-to-date te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Een aantal jaar geleden heb ik mij aangesloten bij het Netwerk Oncologische Zorg (NOZ). Dit is een netwerk van diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen in de regio Noord-Holland-Noord en Noord-Kennemerland. Samen hebben we het doel om de cliënt centraal te zetten in de behandeling, dichtbij huis.

De klachten

Bij oncologische aandoeningen wordt de diëtist vaak pas ingeschakeld als iemand veel is afgevallen. Maar ook in een eerder stadium kan een diëtist goed helpen.

Klachten die vaak voorkomen bij mensen die behandeld worden voor kanker zijn smaakverandering en misselijkheid. Ook komt gewichtsverlies vaak voor. De zin in eten wordt vaak minder, onder andere door de bijwerkingen van de behandeling(en). Vaak zie je vanuit de omgeving een enorme drive om te zorgen dat er goed wordt gegeten, maar dit kan er ook voor zorgen dat eten een groter obstakel wordt. Smaakverandering en misselijkheid kunnen optreden door de ziekte zelf, maar ook als bijwerking van chemo- of radiotherapie.

Door deze klachten kan het zijn dat het lichaam te weinig energie- en bouwstoffen binnenkrijgt en kan je gaan afvallen. Dit heeft gevolgen voor de conditie en weerstand. Gewichtsverlies tijdens ziekte is helaas vaak vooral verlies van spiermassa en geen vetverlies. Spiermassaverlies staat in direct verband met achteruitgang van de conditie.

Mijn advies

Tijdens mijn behandeling zal ik samen met jou kijken wat er nodig is om de voeding volwaardig te maken. We gaan proberen je spiermassa zo goed mogelijk te behouden. Dit doen we door o.a. BIA-impedantie meting (meten van vet, vocht en spieren). Op deze metingen kan ik mijn advies en begeleiding afstemmen. Ook is het mogelijk om een uitgebreide voedingsstoffen analyse doen.

Er wordt veel geschreven en gesproken over wat goede voeding bij kanker is. Helaas zitten er bij deze informatie ook veel fabels en aannames. Als je op zoek bent naar betrouwbare (wetenschappelijke) informatie kun je de website www.voedingenkankerinfo.nl raadplegen.

© Copyright - Diëtistenpraktijk Pondous | | Website Munt Media