Fodmap dieet

Darmklachten? Volg het FODMAP dieet!

Je herkent het misschien wel; regelmatig last van buikpijn, soms zo vaak dat je niet altijd meer bewust bent van je klachten. Of je hebt klachten als harde ontlasting of diarree of het wisselt elkaar af. 
Niets is zo vervelend als last hebben van je darmen. Soms kunnen de klachten zo heftig zijn dat hierdoor je sociale leven of je werk beïnvloed raakt. Mogelijk is er sprake van prikkelbaar darm syndroom, dit wordt vaak afgekort met PDS.

Bij een prikkelbare darm is niet altijd bekend waar de klachten vandaan komen en dus schrap je steeds meer producten uit je voeding. Met als gevolg een eenzijdig voedingspatroon, mogelijk tekorten aan vezels, vitamine en mineralen. Daarbij worden vaak producten vermeden die helemaal niet de oorzaak zijn van je klachten.

In dat geval kan het de moeite waard zijn om onder begeleiding het FODMAP dieet te gaan volgen. Het FODMAP dieet is een wetenschappelijk bewezen dieet uit Australië. FODMAP zorgt bij meer dan 75% van de mensen met PDS voor vermindering van de klachten.

FODMAP zijn koolhydraten die door de dunne darm slecht verteerd worden en komen via de dunne darm in je dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm gaan de koolhydraten verteren. 
Bij mensen met PDS kan dit klachten geven zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree enz.

Het FODMAP dieet is een tijdelijk dieet waarbij we samen kijken welke productgroepen slecht door jouw darmen verteerd worden. 
Benieuwd naar het FODMAP dieet? Plan een intakegesprek met Renske in.

© Copyright - Diëtistenpraktijk Pondous | | Website Munt Media